fredag 7 maj 2010

Vad gör man när yrsla inte går över?

Jo hämtar upp en 2,5 kg stor älgfransyska ur frysen. Har inte gjort rullader på hundra år. Skära tunnt, smeta på lite dijonsenap och lägga i lite charlottenlök och en fjärdedels ättiksgurka, skuren på längden. Thord har aldrig ätit rullader på så vis - men vi gjorde det alltid. Sjuda länge i grytan, på med grädde. Klart.

Självklart blev det kött över. Vad göra? Jo, en stor Beaufbourgogne-gryta. Sta till affären för att köpa lite sidfläsk (tyckte den var för fet, köpte i stället rimmad bogfläsk). Skära älg och bog i lagom stora bitar, lök,lagerblad, salt och peppar naturligtvis. Bryna. Sedan skall vinet i! Rödvin - nästan en hel flaska i omgångar. Koka länge,länge. Klart! Mandelpotatis är gott till. Oj, vad mycket det blev! Bjuda in kamrater till middagen mitt i veckan.

Oj, oj, det blev älgkött kvar i alla fall. Vad göra?. Blötlägga lite svarta bönor,Koka med buljong, bryn kött, lök,morötter,chili och övriga önskade kryddor.När bönorna är nästan mjuka i med dem och låt koka ihop i grytan ett tag.

Gästerna fick med sig var sin matlåda hem!

Inga kommentarer: