Jo hämtar upp en 2,5 kg stor älgfransyska ur frysen. Har inte gjort rullader på hundra år. Skära tunnt, smeta på lite dijonsenap och lägga i lite charlottenlök och en fjärdedels ättiksgurka, skuren på längden. Thord har aldrig ätit rullader på så vis - men vi gjorde det alltid. Sjuda länge i grytan, på med grädde. Klart.
Självklart blev det kött över. Vad göra? Jo, en stor Beaufbourgogne-gryta. Sta till affären för att köpa lite sidfläsk (tyckte den var för fet, köpte i stället rimmad bogfläsk). Skära älg och bog i lagom stora bitar, lök,lagerblad, salt och peppar naturligtvis. Bryna. Sedan skall vinet i! Rödvin - nästan en hel flaska i omgångar. Koka länge,länge. Klart! Mandelpotatis är gott till. Oj, vad mycket det blev! Bjuda in kamrater till middagen mitt i veckan.
Oj, oj, det blev älgkött kvar i alla fall. Vad göra?. Blötlägga lite svarta bönor,Koka med buljong, bryn kött, lök,morötter,chili och övriga önskade kryddor.När bönorna är nästan mjuka i med dem och låt koka ihop i grytan ett tag.
Gästerna fick med sig var sin matlåda hem!
fredag 7 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar