måndag 17 januari 2011

Surlax?

I fredags hade vi ölprovarkväll. Till det fanns en massa smårätter bl a något som ättiksfabriken kallade för surlax. På begäran kommer här receptet.
Blanda 1 dl salt med 1 liter vatten. Koka upp låt svalna. Skär laxen i ca 2 cm kuber. Lägg ner och låt dra i 6-8 timmar.



Ättikslag: Blanda 2 dl attiksprit (12%), 4 dl socker(jag tog lite mindre)6 dl vatten,6 kryddpepparkorn och svartpepparkorn, 6 kryddnejlikor, 3 lagerblad, 1 bit hel kanel, ca 3 cm skivid peparrot, 2 cm skivad ingefära, 1 morot, 2 rödlökar, 1 purjolök, 1 knippe dill. Koka upp låt svalna. Ös i laxkuberna låt stå minst ett dygn.
Jättegott som Tina säger. Även "grönsakerna" blir goda.Annorlunda tillagning av den enligt mitt sätt att se tråkigaste fisken som finns (förutom gravad).

Inga kommentarer: